ALTERED FIVE BLUES BAND - TEN THOUSAND WATTS

 

Deze Amerikaanse blues-en soulformatie uit de 'Midwest' zoals men het gebied tussen Milwaukee en Minneapolis noemt bestaat reeds twintig jaar. Ze ontstonden in 2002. Al vlug hadden ze een hechte groep fans rondom zich verzameld, die vielen voor hun funky eigenzinnige sound : een originele combinatie van soul, funk en blues. Hun debuut, dat verscheen in 2008 en de toepasselijke titel "Bluesified" meekreeg maakte die titel ook helemaal waar. Het bevatte hoofdzakelijk covers van nummers van anderen, maar dan in een meer bluesy jasje. Songs geschreven door groten als The Rolling Stones maar ook van artiesten als Sting, Prince en ZZ Top bijvoorbeeld. Al snel echter wisten zanger Jeff Taylor en gitarist Jeff Schroedl, die samen een belangrijke deel van het groepsgeluid bepalen dat ze tot meer in staat waren dan wat covers brengen en daar hun eigen herkenbare stempel op drukken. Langzamerhand begonnen beiden met de hulp van de andere groepsleden aan het schrijven van eigen materiaal. Dat ze hierin volledig geslaagd zijn was dan ook te horen op hun volgende albums "Gotta Earn It" (2012), Cryin' Mercy (2014), en in 2017 het album "Charmed & Dangerious", hun debuut voor Blind Pig Records.

De band bestaat nog steeds uit vijf man, zijn de Jeff Taylor (lead vocals), Jeff Schroedl (gitaar en zang), Mark Solveson (bas en zang), Alan Arber (drums en percussie) en Raymond Tevich (keyboards) en hun nieuwe album "Ten Thousand Watts" explodeert wederom met sensationele blues-aangedreven songs. Allemaal eigen geschreven songs die stuk voor stuk voltreffers zijn. Alle 12 nummers werden geschreven of mede-geschreven door Jeff Schroedl met leden van de band. Het album werd opgenomen in Ocean Way Studios in NashvilleThe Dream Factory in Madison, Wisconsin en is gemixt en gemasterd door Michael Saint-Leon en producer is niemand minder dan blues goeroe Tom Hambridge die we kennen door zijn werk met o.a. Buddy Guy, Susan Tedeschi, James Cotton, en vele anderen.

Het kwintet uit Milwaukee vliegt er al meteen in met de opener "Right On, Right On", dit steunend op Steve Cohen's vette bluesharpspel, die als we als enige gast ook horen in het dynamische,"Let Me Be Gone". De eerder genoemde high-octane boogie opener wordt opgevolgd door een groot aantal andere oorstrelende tracks, waaronder "Too Mad to Make Up", een verhaal over een harde liefde en de pittige Chicago shuffle "Great Minds Drink Alike" dat goede tijden viert met een goede vrouw in je favoriete danszaal op een vrijdagavond. Jeff Taylor en de band verlagen vervolgens het tempo om hun liefde voor de muziek te demonstreren dat hen inspireert op het sentimentele "Don't Rock My Blues" met Jeff's gitaarwerk dat doet denken aan B.B. King. Het New Orleans getinte "Sweet Marie", het swampy "Let Me Do The Wrong Thing" en het opwindende "Half Of Nothing" zijn allemaal voorzien van gedreven lead riffs van Jeff Schroedl en het aangename titelnummer "Ten Thousand Watts" zal zeker een topper worden in de live set van de band. Een 10.000 Watt generator kan je genoeg vermogen geven om grote apparaten te laten draaien tijdens een stroomstoring. De Altered Five Blues Band doet deze uitspraak waardoor we ons zeker kunnen redden en de avond verlichten met hun hoogspannings blues, rock en soul. Een album niet te missen dus.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blind Pig Records
Info: Blind Raccoon

video